Inloggen

Registreren

Je waterflesje bijvullen is viezer dan likken aan wc-bril

Je waterflesje bijvullen is viezer dan likken aan wc-bril

Waterflesje bijvullen

Drink jij water uit een flesje dat je keer op keer bijvult? Tijdens het sporten of gewoon als je dorst hebt? Uit onderzoek van treadmillreviews blijkt dat zo’n flesje water maar liefst 900.000 bacteriën kan tellen, dat zijn er meer dan op een wc-bril.

De onderzoekers namen een aantal waterflesjes onder de loep, die een week lang werden hergebruikt door atleten. Op het drinkdopje van het meest vuile flesje water zaten 900.000 bacteriën. Bij andere flesjes telden de onderzoekers 300.000 bacteriën. Dat komt overeen met het likken aan een hondenspeeltje. Daarbovenop komt volgens de Amerikanen ook nog eens dat 60 procent van de aanwezige bacteriën mensen ziek kunnen maken. Die bacteriën komen daar terecht omdat er bij elke slok bacteriën uit het speeksel achterblijven. Hoe meer je van de fles drinkt, hoe meer microben zich er zullen nestelen.

Wc-bril

Microbioloog Rijkelt Beumer van de Universiteit Wageningen kijkt er niet van op. ,,In een flesje water zitten veel meer bacteriën dan op een wc-bril. Maar er zijn veel meer mensen die uit een flesje drinken, dan aan een toilet likken. Wc-brillen zijn eigenlijk hartstikke schoon. Je vindt er wel wat, maar daar ga je met je billen op zitten. Daar komt ook niemand en je eet het niet. Dat geldt ook voor de achterkant van je broek of een treinstoel.” Beumer trof tijdens zijn onderzoeken zelfs nog meer bacteriën aan. ,,Dat ging om een flesje dat al een maand werd gebruikt, zonder schoon te maken. Het water wordt dan licht troebel. Zelfs koeien hebben niet zoveel bacteriën in hun drinkwater. En deze eigenaar van het flesje was geen koe.” Of mensen er echt ziek van worden, gelooft de wetenschapper niet. ,,Het zijn je eigen bacteriën die groeien. Je moet wel voorkomen dat je je flesje uitleent aan anderen.”

Mag je een waterfles nog hergebruiken? ,,Zeker wel”, zijn Beumer en de Amerikaanse onderzoekers het met elkaar eens. Beumer: ,,Het is belangrijk om de fles elke dag schoon te maken met zeep en water, dan laten de aan de zijkant vastgehechte bacteriën los. Maar ik zou er niet al te veel van wakker liggen.” De onderzoekers laten ook nog weten dat microben zich het minst makkelijk verzamelen op metalen flessen.

Herbruikbare waterfles

Het beste is natuurlijk je waterflesje goed schoon te maken of in de vaatwasser te doen. Prima om dan te hergebruiken! Heb jij al een waterfles met fruitfilter? 

bron: AD.nl/waterfles-wc-brilzita.be/lifestyle

,

No comments yet.

Geef een reactie